🇳🇴 HVITT SMIL ELLER PENGENE TILBAKE ✅

Tannbleking - Alt du trenger å vite om tannbleking (2023)

Svært mange ønsker et hvitere smil. Etter hvert som årene går vil de fleste av oss oppleve at tennene blir gulere. Dette kan oppleves som sjenerende, og for noen går det utover livskvaliteten. Gruer du deg kanskje for å smile i offentlighet?

Heldigvis finnes det en løsning for deg som ønsker hvitere tenner – nemlig ProWhitening Tannbleking. I tillegg til våre strips finnes det også andre måter å bleke tennene på, men resultatet kan ofte være varierende.  

Det er flere ting du bør vite før du eventuelt bestemmer deg for å bleke tennene. Denne artikkelen vil gi deg alt du trenger å vite om tannbleking!

 Tannbleking-hvite-tenner

 

Hva er tannbleking?

Tradisjonell tannbleking kan betraktes som en form for kjemisk rensing av tennenes ytterlag, slik at tennenes hvithet gjendannes eller bevares. Dette gjøres enten hjemme eller hos tannlegen med et valgt aktivt virkestoff.

Hvor effektiv tannblekingen er, kommer en på en rekke faktorer. I tillegg til måten tennene blekes på (Strips, LED-lys, tannkrem m.m) kommer effekten av på konsentrasjon av blekemiddel. Sodium chlorite, hydrogenperoksid, hydroxyapatite, PAP (Phthalimidoperoxycaproic) og klordioksid er eksempler aktive virkestoffer som er å finne i blekemiddel i dag. Enkelte er med skånsomme enn andre.

Middelet anvendes som regel i form av en gelé, og påføres tennene ved hjelp av skinner eller strips. Det sentrale her er at gelén med det aktive virkestoffet kommer i direkte kontakt med tennene. I noen tilfeller aktiveres geléen av et kraftig LED-lys. Forskning viser imidlertid ingen signifikant effekt av LED-lys 14 dager etter behandlingen er gjennomført, ofte er disse settene også kostbare og krever unødvendig merarbeid i forbindelse med blekingen.

ProWhitening gir deg en enkel men samtidig svært effektiv måte å bleke tennene på. Her trenger du ikke å forholde deg til skinner, lys og rennende blekemiddel. Vår tannbleking utføres enkelt ved hjelp av strips som festes direkte på tennene. Disse sitter godt og virkemiddelet kommer da i direkte kontakt med tennene. Denne tannblekingen kan gjøres hjemme.

 

Slik fungerer tannbleking 

Som vi har vært inne på finnes det finnes flere ulike metoder å bleke tennene på, og ikke alle er like effektive eller skånsomme. Vi skal her se nærmere på to ulike blekemetoder ved å tydeliggjøre den kjemiske prosessen som ligger bak.

 

Hvordan virker ProWhitening strips?

ProWhitening strips er en svært skånsom tannbleking uten skadelige blekemidler. Produktet inneholder glycerin, vann, cellulose gum, sodium chlorite, EDTA, sitronsyre og DL-mentol.

Sodium chlorite er det aktive virkemiddelet, og vil i kombinasjon med sitronsyre sørge for at en liten mengde klorindioksid frigjøres. Klorindioksid er kjent for å bleke tennene raskere og mer skånsomt enn hydrogenperoksid som er et annet populært blekemiddel.

Klordioksid gir raskt hvitere tenner uten at emaljen tar skade av det, og samtidig trenger du ikke benytte LED-lys. Dette forenkler prosessen ytterligere!

 

Hvordan virker tradisjonell tannbleking med hydrogenperoxid?

For de fleste former for tannbøeking som man i dag finner på markeder er det hydrogenperoksid som er den aktive ingrediensen. Dette middelet benyttes også til bleking av hår og klær, og utløser en kraftig kjemisk reaksjon.

Når hydrogenperoksid reagerer med tennene, vil frie radikaler oksidere eller i noen tilfeller bryte ned større fargemolekyler som finnes på tennenes emalje. Dette resulterer i molekyler som er av mindre størrelse og som har lysere farge. 

Dette er en kraftig kjemisk prosess, noe som kan føre til bivirkninger. Vanligst her er at man opplever ising i etterkant av behandlingen samt mer sensitive tenner pålengre sikt.

Dette har også gjort at Mattilsynet i 2012 innførte restriksjoner tilknyttet bruk av hydrogenperoxid i forbindelse med tannbleking. Tannblekeprodukter solgt på det åpne markedet, her som kosmetiske produkter, kan kun inneholde optil 0,1% hydrogenperoxid. Tannleger kan distrubere tannblekeprodukter med optil 6% konsentrasjon av hydrogenperoxid. Dette har resultert i at de flerste hjemmeblekeprodukter med hydrogenperoxid har liten til ingen effekt.

Ønsker du et tryggere alternativ og som samtidig er langt mer effektiv, er strips fra ProWhitening et godt valg. ProWhitening ble designet spesielt for deg som har sensitive tenner - din helse er alltid det viktigste! Fordi vi her har gått helt bort fra den lave konsentrasjonen av hydrogenperoxisd og heller tar i bruk sodium chlorite får du også en tannbleking langt mer effektiv enn andre hjemmeblekinger.

 

Tannbleking: Slik er prosessen

Hvordan bleker man tennene? Prinsippet er stor sett det samme, men prosessen rundt varierer ofte etter type tannbleking. Det vil for eksempel være ulike rutiner knyttet til hjemmebleking med ProWhitening strips og tannbleking hos tannlegen.

Vi skal her se nærmere på hvordan prosessen rundt tannbleking er.

 

Tannbleking hos tannlege

Tannbleking hos tannlegen starter ofte med en standard undersøkelse for å påse at din tannhelse er i orden. Videre er det primært to måter å bleke tennene på sammen med tannlegen; Tannbleking hjemme med oppfølging av tannlege og tannbleking i tannklinikken.

Tannbleking hjemme med oppfølging fra tannlege innbærer at man produserer skinner hos tannlegen som er tilpasser bittet. Skinnene støpes hos tannlegen og man får disse meg seg hjem sammen med blekemiddel og instruksjoner. Man gjennomfører så selve behandlingen over 10-14 dager og skinnene må brukes 2-3 timer per dag.

Tannbleking i tannklinikken skjer i tannlegestolen. Blekemiddelet legges her på tennene og aktiveres med LED-lys, og behandlingen varer i 1-2 timer.

 

Tannbleking hjemme: Blekemiddel og LED-lys

Man bestiller her et kit bestående av skinner, LED-lys og tannblekingsgel. Man fordeler så blekegel utover skinne og plasserer skinnen i munnen. Man plasserer så LED-lyset utenpå skinnene og lar de lyse inn mot tennene. Man venter så anbefalt tid, her opererer aktører med alt fra 10 minutter til 2 timer. Man tar så ut skinnene og behandlingen er over. For å opprettholde resultatet bør man gjenta en slik behandling med faste mellomrom.

Denne formen for bleking fungerer men er ikke optimal. Skinnene passer sjeldent tennene som gjør at blekemidlet ikke kommer i god kontakt med tennene. Her må du også forholde deg til rennende blekemiddel og et LED-lys som både er kostbart og har lite bevist effekt. 

 

Tannbleking hjemme: Aktivert kull

Denne formen for tannbleking ble svært populær i 2019 da det ble kraftig markedsført i sosiale medier. Blekeprosessen innebærer at man pusser tennene med tannkrem bestående av kull eller dypper tannbørsten i en boks med kullpulver. Man pusser så tennene som normalt. 

Denne prosessen har en svært dårlig blekeeffekt og i 2017 gikk også tannleger ut og advarte mot denne trenden, hvor det trekkes fram at det kan gi syreskader. Det er også svært viktig at man ikke bytter ut din normale tannkrem med tannkrem bestående av kun kul, da går du glipp av fluoren i vanlige tannkremer som er svært viktig for en sunn tannhelse. Påstanden om at dette gir deg et hvitere smil finner ingen støtte i vitenskapen, og det eneste du oppnår her er dessverre kun grisete vask på badet.

 

Tannbleking hjemme: Tannbleking strips

Her mottar man en eske med et antall stripspakker. Hver stripspakke inneholder så strips for øvre og nedre tanngard. Man klistrer så stripsene på tennene og venter anbefalt lengde (normalt mellom 30 minutter og 1 time), man tar så av stripsene og behandlingen er over.

Denne formen for tannbleking er nok den enkleste. Den sikrer også på en svært god måte a blekemidlet kommer i direkte kontakt med tennene gjennom hele behandlingen, da de sitter godt på tennene. 

Man slipper her å ha med seg mye utstyr og denne måten å bleke på egner seg fint på reise eller ved å ta en touch-up før en spesiell anledning.

ProWhitening_Strips

Slik bruker du strips fra ProWhitening

Våre strips er designet for å gi deg raske resultater på en skånsom måte. Dette også uten at du trenger å bruke mye tid eller penger på behandlingen. Med kun en liten halvtime et par ganger i uken sikrer du å opprettholde hvite tenner hele året.

  1. Åpne emballasjen og ta ut stripsene
  2. Tørk tennene lett med et håndkle
  3. Påfør stripsene
  4. Ta stripsene av

Unngå så mat og drikke i 1 time etter behandlingen er gjennomført. For å opprettholde et hvitt smil anbefaler vi at du gjennomfører to stk 30 minutters behandlinger i uken. Ble gjerne medlem, da sender vi deg en ny pakke månedlig slik at du slipper å bestille selv når du går tom.

 

Hvorfor blir tennene gule?

Vi har nå sett på ulike måter å bleke tennene på, men hvorfor blir rennene gule? Kan vi ikke løse problemet allerede her?

Det er som regel ytre faktorer som gjør at tennene blir gule. I andre tilfeller skyldes gulfargen medisinering, alder eller sykdommer, eller til og med arv. Det er imidlertid mat og drikke som er de største synderne når det kommer til misfarging av tennene.

 

Mat og drikke 

De mest kjente årsakene til at tennene blir gule, er mat- og drikkevarer. Mest kjent er kanskje rødvin, te, kaffe og brus. I rødvin finnes det kraftige fargestoffer som misfarger emaljen.  

Misfarging fra slike drikkevarer kan ofte pusses vekk i stor grad, men mange opplever permanent misfarging om drikkevaren inntas systematisk. Også matvarer kan føre til at tennene misfarges. Eksempler på dette er blåbær, kirsebær, tranebær og lignende.

 

Tobakk og snus

Både skråtobakk, snus og sigaretter er kjent for å kunne misfarge tennene. Dette gjelder kanskje spesielt brun løssnus. Du vil imidlertid også kunne oppleve mye misfarging av tennene dersom du storrøyker.

Mange som røyker ønsker tannbleking. Husk imidlertid på at resultatet ikke nødvendigvis blir så langvarig dersom du fortsetter å røyke. Tjære og nikotin vil fort sette seg på tennene igjen.

 

Arv og alder 

Enkelte er disponert for å få gule tenner. Dersom du er genetisk disponert for tykk emalje på tennene, noe som gjør at smilet ser hvitere ut. I motsatt fall vil tennene ofte se gulere ut, selv om du steller godt med tennene.

En annen faktor for misfarging av tennene, er alder. Dette henger sammen med at en del av emaljen på tennene blir slitt bort. Dette vil gjøre at tannbenet – som er gulere i fargen – blir mer synlig.

 

Hull i tennene

Også hull i tennene kan føre til at tenner blir gule. Dette gjelder spesielt dersom du har store hull som går helt inn til tannbeinet under emaljen. Det kan nemlig føre til at tennene misfarges fra innsiden og får en blålig eller sort farge. 

Dette kan unngås ved jevnlig tannpuss og fluorholdig tannkrem. Unngå også å spise for mye søtsaker i løpet av dagen – dette kan føre til flere hull.

  


Tenk på dette før du bleker tennene

Før tennene blekes med tradisjonell tannbleking bør du først gjennomgå en sjekk hos tannklinikken din, slik at en tannpleier eller tannlege kan undersøke tannhelsen din. Er tilstanden til tenner og tannkjøtt god, kan du i prinsippet gjennomføre tannbleking.

Husk imidlertid på at dersom du har plastfyllinger eller kroner, så vil ikke tannbleking endre fargen på disse. Derfor vil det i noen tilfeller være ønskelig å bytte ut fyllinger, slik at resultatet blir mest mulig jevnt og naturlig.

Vær også klar over at det er 18-års aldersgrense på tannbleking. Er du yngre enn dette må du ha godkjennelse fra foresatte. Tannbleking frarådes dessuten dersom du er gravid eller ammer. Benytter du strips fra ProWhitening, er disse langt mer skånsom enn bleking hos tannlegen men vi anbefaler fortsatt ikke gravide å benytte produktet.

Før du bleker tennene med ProWhitening strips, er det ikke behov for en dyr tur innom tannlegen først. Dette skyldes at virkemidlene er skånsomme, noe som betyr at du ikke kan skade tenner eller tannkjøtt uansett.

 

Hvor langvarig er effekten av tannbleking?

Hvor lenge resultatet etter tannbleking er synlig, vil kunne påvirkes av både blekemetode og hvor mye du bleket tennene. Blekes de svært hvite, vil naturligvis hvitheten vare lengre enn om de bare blekes litt.

Mange liker å friske opp fargen på tennene sine ved å bleke dem jevnlig. Dersom du bruker ProWhitening strips, anbefaler vi å bruke stripsene fire ganger per uke i to uker. Deretter kan du gjerne vedlikeholde resultatet med to strips ukentlig.

 

Individuelle resultater

Husk at resultatet av tannbleking ofte er veldig individuelt. Selve resultatet er ofte avhengig av årsaken til at tennene ble gule. Resultatet vi dessuten påvirkes av hvordan tennene dine responderer på blekingen.

Noen tannfarger er mer utfordrende å bleke enn andre. Gule tenner responderer vanligvis bedre på bleking enn brune tenner. Var tennene dine svært brune eller misfargede før tannbleking ble utført, blir ikke nødvendigvis resultatet helt hvite tenner.

Dersom tennene dine har gråaktige flekker som skyldes tetracyklin, tobakk eller fluorose, vil også dette vanskelig la seg fjerne ved hjelp av tannbleking. Det er heller ikke mulig å bleke tannproteser og fyllinger, siden blekemidler som regel ikke virker på disse materialene.

Resultatet er også avhengig av hvordan du steller med tennene dine. Drikker du rødvin, kaffe eller lignende jevnlig, kan dette føre til at tennene misfarges raskere.

 

Stell an tennene etter tannbleking

Dersom du bleker tennene med tradisjonell hydrogenperoksid, vil overflaten på tennene være noe mer porøs enn ellers. Dette gjelder spesielt under og rett etter tannbleking, men kan vare i opptil én eller to uker.

I tiden etter tannbleking er det derfor spesielt viktig å unngå mat eller drikke som inneholder sterke fargestoffer. Unngå svart te, rødvin, rødbeter, tomatsauser og kaffe dersom det er mulig. Gjør du ikke det, vil tennene fort bli misfargede igjen. 

Dersom du synes det er vanskelig å hoppe over kaffe eller te om morgenen, kan du forsøke å drikke med et sugerør. Dette gjør at drikken ikke kommer borti tennene i like stor grad. Det er også smart å unngå røyking og snusing i tiden etter tannbleking. Også dette kan misfarge tennene.

Dersom du ønsker et hvitere smil uten at du må endre livsstil, er ProWhitening strips det beste valget. Da kan du i praksis leve som før, og fortsatt nyte morgenkaffen.

 

Er tannbleking skadelig?

Dersom du bleker tennene i samråd med tannklinikken, vil dette ofte gi en trygg tannblekingsprosess. Tannbleking er generelt sett ikke farlig, men det bør unngås dersom du ammer eller er gravid. Bleking med hydrogenperoksid innebærer alltid en viss risiko. 

For å være sikker på at tannbleking ikke vil ha noen skadelig effekt på tennene dine, er det lurt å forhøre seg med en tannlege. Har du for eksempel ubehandlede hull der blekemiddelet kan trenge inn? Dette kan nemlig føre til smertefulle bivirkninger.

Tannbleking med ProWhitening strips er ikke skadelig, siden alle ingredienser er skånsomme for både tannkjøtt og tenner. Derfor trenger du ikke ta noen forhåndsregler før strips benyttes.

 

Vanlige bivirkninger når du bleker tennene

I noen tilfeller kan den som har bleket tennene med tradisjonelle blekemidler oppleve bivirkninger. Det vanligste er å oppleve forbigående tannverk og ising i tennene. Noen får også smerter i tannkjøtt eller skjøre tenner.

Husk at overdreven bruk av ordinær tannbleking kan føre til at nerver i tennene skades, noe som kan føre til permanente problemer med ising. Dersom du hadde problemer ned ising i tennene før du påbegynte tannbleking, kan symptomene ofte forverres under behandlingen.

 

Ingen bivirkninger ved strips

Strips fra ProWhitening inneholder ikke skadelige stoffer, og kan derfor trygt brukes av alle som ønsker hvitere tenner på en skånsom måte.

Det å benytte strips innebærer mindre risiko enn tannbleking hos tannlege, samtidig som det er langt billigere.

 

Hva slags tannbleking fungerer best?

Dersom du skal bleke tennene dine, er du sannsynligvis på jakt etter den mest effektive måten å gjøre dette på. Vi kan dele tannbleking inn i ulike kategorier, der dette er de fire vanligste typene:

  • Tannbleking hos tannklinikk
  • Hjemmebleking med blekemiddel, skinner og instruksjoner fra tannlege
  • Tradisjonell hjemmebleking med utstyr kjøpt i butikk
  • Hjemmebleking med strips

Blekemiddel kjøpt i butikk vil ofte ikke gi et like varig og synlig resultat som tannbleking hos tannlege – eller tannbleking utført hjemme i samråd med tannlege. Her er strips fra ProWhitening et unntak, da vår formel er basert på andre effektive ingredienser.

Middel til tannbleking i butikken vil ha en svært lav konsentrasjon av hydrogenperoksid. Siden ProWhitening er basert på andre ingredienser enn hydrogenperoksid, vil stripsene våre ha langt bedre effekt enn tradisjonelle metoder for hjemmebleking.

Så, hva slags tannbleking er egentlig best? Her gjelder det å veie risiko opp mot resultat. Vil du bleke tennene på en mest mulig skånsom måte, og samtidig få et hvitt smil som resultat? Da er hjemmebleking med strips fra ProWhitening utvilsomt best.

 

Hva koster tannbleking?

At det er dyrt å gå til tannlegen er en kjent sak. Kosmetiske behandlinger som tannbleking er intet unntak. Normal pris ligger gjerne på rundt 3–4 000 kroner for bleking av tenner i både over- og underkjeve.

Bare skinnene alene koster typisk rundt 1 600 kroner per kjeve. Dersom du skal ha påfyll av gel ved en senere anledning, koster dette ofte mange hundre kroner. 

Strips fra ProWhitening er et langt billigere alternativ, og har en standard pris på i underkant av 400 kroner. Vi kjører imidlertid hyppige kampanjer der du kan få strips til under 200-lappen. En billig investering for skånsomt hvitere tenner!

Du vil dessuten få pengene tilbake dersom du ikke skulle være 100 % fornøyd. Vi tror imidlertid du vil bli fornøyd, i likhet med hundrevis av andre kunder. Bare i Norge har vi hittil solgt mer enn 50 000 ProWhitening strips.

 

Alternativer til tannbleking

Dersom du ikke ønsker å bleke tennene med hydrogenperoksid, er kanskje strips det mest naturlige valget. Dette innebærer ikke samme risiko som tradisjonell tannbleking, og går i tillegg mye raskere.

Foruten strips, finnes det diverse andre måter å oppnå et hvitere smil på – men med varierende effekt, og ofte høy pris. Et eksempel er skallfasetter av porselen. Dette kan imidlertid koste veldig mye, og er derfor ikke et alternativ for mange.

I noen tilfeller vil du også kunne fjerne misfarging ved hjelp av tannpuss. Innimellom har imidlertid misfargingen satt seg såpass godt i tennene at pussing ikke har ønsket effekt.

Det finnes også diverse kjerringråd, som å benytte kull på tennene. Dette har dog ingen bevist effekt.

 

Oppsummering

Mange ønsker et blendende, hvitt smil. Du opplever gjerne at tennene misfarges ved inntak av kaffe, rødvin, farget mat og lignende. I tillegg kan sykdom, alder og arv ha en viss innvirkning på tennenes farge.

Tradisjonelt sett har tenner blitt bleket ved hjelp av tannblekingsmidler som inneholder hydrogenperoksid. Dette vil ofte ha god effekt, men kan ha smertefulle bivirkninger som ising i tennene og tannkjøttsmerter. Det er dessuten nokså dyrt og tidkrevende!

Et alternativ til tradisjonell tannbleking er strips fra ProWhitening – helt fri for skadelige stoffer og hydrogenperoksid. Dette er en enkel og rask metode å benytte for deg som ønsker et hvitere smil. Stripsene trenger kun å sitte på i 30 minutter, og det er ingen bivirkninger. 

Kontakt oss i dag dersom du ønsker mer informasjon om tannbleking og bruk av strips!

 

Prøv ProWhitening Tannbleking her

les mer